daniel moreno flores builds rdp house from repurposed containers

2022-06-17 01:46:29 By : Ms. Winnie Lin

daniel flores and sebastian calero build rdp house from repurposed containers image © lorena darquea schettini all images courtesy of daniel moreno flores

located on a relatively flat grassy site in la tomeca, ecuador, just outside of the hectic city environment, local architect daniel moreno flores in collaboration with sebastian calero has recently completed the rdp house from reclaimed shipping containers. the client’s particular penchant for mechanical assemblies and metal as a material led to the decision to design a house using recycled metal containers which are affordable and in great abundance. it was clear that all the connections and materials the form the structure of the home were to remain exposed, indulging the client in his desire to live in a machine whose function and construction were easily understood at every angle and level of detail.

take a virtual self-guided tour through the structure here.

image © lorena darquea schettini

seven 20-foot containers as well as one 40-foot container were used in the project, maintaining the worn weathered nature of each module, allowing the dents and scratches to tell the story of each piece’s history. the containers were placed on the site so as to contain the enclosed spaces such as the bedrooms, bathrooms, storage areas, and living room, with very little done to physically modify the look or function of the containers as they exist in the original form. only calculated modifications were made so as to improve the ventilation or integration of electrical or mechanical systems.

image © lorena darquea schettini

the construction was executed over four phases that gradually built the structure as a whole. first, the concrete platform foundations were poured to supports the metal crates, whose positioning made up the second phase. next, steal beams span between the containers to support the roof system, and lastly pulleys, and tensile cables were installed to support the secondary roof systems and storefront glass walls that span the voids between the containers. wooden planks were used to define walkways, cladding material, and eaves, providing a warmth and rhythm to the aesthetic which is otherwise primarily characterized by glass, corrugated metal, and concrete.

image © lorena darquea schettini

image © lorena darquea schettini

main entrance into the structure, a concrete plinth provides the base for an outdoor patio image © lorena darquea schettini

the dining area opens directly to the exterior through sliding glass panels image © lorena darquea schettini

central living area image © lorena darquea schettini

exterior covered patio image © lorena darquea schettini

image © lorena darquea schettini

wooden walkways span between the containers opening to exterior spaces image © lorena darquea schettini

image © lorena darquea schettini

image © lorena darquea schettini

image © lorena darquea schettini

a trap door opens to reveal a sunken bathtub in the master bathroom image © lorena darquea schettini

bedroom image © lorena darquea schettini

frosted glass panels provide privacy image © lorena darquea schettini

exposed mechanical connections exist throughout the structure image © lorena darquea schettini

image © lorena darquea schettini

image © lorena darquea schettini

image © lorena darquea schettini

image © lorena darquea schettini

image © lorena darquea schettini

architecture: daniel moreno flores y sebastian calero design: 2014 – 2015 construction: 2015 budget: $170.000 interior area: 251.75 m2 exterior area: 123.55 m2 cost per m2: $542 structural design: jorge vintimilla – colaboración: elvis escudero construction: esteban romo   platform construction: iván cevallos / víctor sánchez / maestro: leoncio lanche / eléctrico: rodrigo tipan / plomería: fernando heredia structural metal assembly: freddy lópez / jinson romero    collaboration: luis fernando taco, roberto alban, gustavo aguirre, mateo torres, santiago egas, gabriela loaiza, josé lópez, tatiana chávez, lucia gómez clients: familia esteban romo y fernanda del pozo photography: lorena darquea schettini

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.